KSMMMO'da bilirkişi eğitimleri başlıyor

KSMMMO'da bilirkişi eğitimleri başlıyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Ekim 2017 Cuma 21:32
KSMMMO'da bilirkişi eğitimleri başlıyor

Kocaeli Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası, düzenlenen basın toplantısında yetkili olduğu Bilirkişi Temel Eğitimi’nin 19 Ekim Perşembe günü başlayacağını duyurdu.

Kocaeli Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odası (KSMMMO) Başkanı Fikret Gökmen, Başkan Yardımcısı Tülin Keçeci Güngör, Oda Sekreteri Cengiz Tosun, Oda Saymanı Sait Aydın, Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Akbulut ve KSMMMO Meclis Başkanı Okşin Beçet dün MEG yemekte basın mensupları ile bir araya geldi. 

Kocaeli’de Bilirkişi Temel Eğitimleri’ne yetkili kurum olarak ev sahipliği yapacak olan KSMMMO, birinci dönem eğitimlerini 19 Ekim Perşembe günü başlayacak. Tüm meslek gruplarından beş yıl tecrübeli kişilerin başvurabileceği Birinci Dönem Bilirkişi Temel Eğitimi için son başvuru tarihi ise 16 Ekim Pazartesi olarak belirlendi. 
Toplantıda konuşan KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, "Artık önüne gelen bilirkişi olamayacak. Bu yönetmelik, bilirkişi olmak için meslekte en az beş yıl tecrübe olması kuralını getirdi. Bilirkişi olmak için de Bilirkişi Temel Eğitimi’ni almak zorunda" dedi. Ardından geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2016 – 2017 Orta Vadeli Program’ı değerlendirdi.

GÖKMEN: ARTIK ÖNÜNE GELEN BİLİRKİŞİ OLAMAYACAK
Toplantıda konuşan KSMMMO Başkanı Fikret Gökmen, "Resmi Gazete’de 3 Ağustos tarihinde yayınlanan Bilirkişilik Yönetmeliği ile yapılan düzenlemeler sonrasında; bilirkişiliğe kabul şartları arasında bilirkişilik temel eğitimini tamamlamış olmak şartı yer almıştır. 

KSMMMO da bu temel eğitimi verebilecek kurum ve kuruluşlar arasında sayılmış olup; Bilirkişilik Daire Başkanlığı’ndan bilirkişilik temel eğitimi verme yetkisini almıştır. Artık önüne gelen bilirkişi olamayacak. Bu yönetmelik, bilirkişi olmak için meslekte en az beş yıl tecrübe olması kuralını getirdi. Bilirkişi olmak için de Bilirkişi Temel Eğitimi’ni almak zorunda" ifadelerini kullandı. 

EĞİTİMLER 19 EKİM’DE BAŞLIYOR
Eğitimlerin 19 Ekim Perşembe günü başlayacağını açıklayan Gökmen, "Odaya eğitim için gelen başvuruların sayısı 150 civarında şu an ancak bu sayının 200’ü aşacağını tahmin ediyoruz. Eğitimler için Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlileri ile anlaştık. 

Aslında eğitimleri TÜRMOB organize edecekti ancak süreç yavaş işlediği için biz eğitimleri ertelemek istemedik eğitmenler ile anlaştık ve TÜRMOB’dan onlar için gerekli izinleri aldık. Bu şekilde eğitimleri başlatmak için hazırlıklarımızı tamamlamış olduk. Kocaeli’de bilirkişi eğitimi için başta biz olmak üzere Kocaeli Makine Mühendisleri Odası ve Kocaeli Üniversitesi de yetkilendirildi. 

Ancak diğer yetkili kurumlara göre bizim ücretlerimizin oldukça uygun olması, odamızdaki eğitime olan talebi arttırdı. Bilirkişiler biliyorsunuz ki mahkemelerde davalarda gerekli durumlarda olay veya konuyla ilgili rapor hazırlayarak adalete katkı sunuyorlar. Bu alanda şimdiye kadar bilikişi raporlarında da güvensizlikler oluyordu. Artık yalnızca işin ehli olan kişiler bilirkişilik yapacak bu nedenle bu sorunlar ortadan kalkacak" şeklinde konuştu.

SON BAŞVURU TARİHİ 16 EKİM
Bilirkişi Temel Eğitimi’ne başvuru için ön koşul, mesleğinde beş yıl kıdem kazanmış olması olarak belirlenmiştir. Dün gerçekleştirilen toplantıda, konuşan Fikret Gökmen, başvurular ile ilgili, “İnternet üzerinden http://bilirkisilik.tesmer.org.tr  adresinden yapılacak olan eğitim başvurularında son tarih 16 Ekim Pazartesi. Katılmak isteyenler, başvuruların nasıl yapılacağına ve Bilirkişi Temel Eğitimi ile ilgili açıklamalara KSMMMO’nun internet sitesi olan www.kocaelismmmo.org.tr  ulaşabilirler” dedi.

MUHASEBECİLER 475 TL ÖDEYECEK
KSMMMO’nun Alikahya’da bulunan hizmet binasında yapılacak eğitimler, dört gün sürecek. Altı saatlik periyotlar halinde gerçekleştirilecek olan eğitimlerde 18 saat teorik, 6 saat pratik eğitim olacak. 24 kişilik gruplar halinde düzenlenecek olan eğitimlerde sınıflar http://bilirkisilik.tesmer.org.tr internet sitesinden yapılacak başvurunun sıralamasına göre oluşturulacak. 

KSMMMO Bilirkişi Temel Eğitim programı, başvurular sonlandıktan sonra belirlenecektir. Eğitimin 2017 yılı katılım ücreti 475 TL muhasebe meslek mensubu olmayanlar için 625 TL olarak açıklanmıştır. Ödemeler başvuru esnasında kredi kartı ile de ödenebileceği gibi KSMMMO’nun www.kocaelismmmo.org.tr internet sitesinde belirtilen hesap numarasına da yatırılabilmektedir.

İZAHA DAVET GETİRİLDİ
Konuşmasının devamında geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2016 – 2017 Orta Vadeli Program’dan bahseden Gökmen, “Orta vadeli programda vergi notları ve vergi geçmişiyle ilgili hükümet ne düşünüyor noktasında bizim de kendi tespitlerimiz ve düşüncelerimiz var. Yeni yayınlanan program ile ondan önce yayınlanan program neredeyse aynı. Ancak benim dikkatimi çeken programlar arasındaki iki önemli değişiklik var bunlardan biri izaha davet diğeri ise imar değişikliklerinde kamunun alacağı pay. İzaha daveti şu şekilde açıklayabiliriz. Diyelim ki mükellef vergi dairesi tarafından tespit edilen bir şüpheli durumu oldu. Bu durumda vergi dairesi m çağıracak ve konu ile ilgili açıklama isteyecek. Gerekli belgeler ve açıklamalar sonucunda vergi dairesi mükellefle ilgili işlem yapılmasına ya da yapılmamasına karar verecek” dedi.

GÖKMEN: KSMMMO OLARAK TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Gökmen, "Orta vadeli programda imar planları ile yapılan değişiklikler sonucunda ortaya çıkan rantlardan kamu da pay alacak denildi. Belediye meclislerinde alınan kararlarla yapılan imar değişikleri biliyorsunuz ki kişilere büyük rantlar sağlıyor. Örneğin bir arsa imar planında tarım arazisi olarak belirlendiğinde fiyatı 100 bin TL iken, imar değişikliği ile sanayi alanına dönüştürüldüğünde fiyatı 1 milyon TL oluyor. 

Bu düzenlemeye kadar o aradaki 900 bin TL'lik rantı arsa sahibi alıyordu. Ancak yeni değişiklikle oranları net olmamakla birlikte bu ranttan kamunun da pay almasına karar verildi. Neticede bu imar değişikliği kararı kamu temsilcileri tarafından alınıyor yani kamu alıyor. Şimdi bu konuda böyle bir adım atıldı biz de KSMMMO olarak bu konunu takipçisi olacağız. Çünkü vergi mükelleflerini ilgilendiren bir konu" ifadelerini kullandı. 


Son Güncelleme: 13.10.2017 21:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37